Bingöl dağlık mıdır?
Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan Bingöl Dağları’nın kuzey yamaçları hafif eğimli iken, güney kısımları oldukça diktir. Bingöl’ün arazisi oldukça dağlıktır. Yüksekliği 3000 metreyi geçen dağlar vardır. Dağlardaki platoların ve ovaların yükseklikleri 2000 metreden az değildir.
Bingöl’ün rakımı kaçtır?
Merkez dışında ilin 7 ilçesi vardır: Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu. İl merkezi, Çapakçur Ovası’nın kuzeybatı köşesinde, deniz seviyesinden 1151 metre yükseklikte, Genç ilçesi civarında Murat Nehri’ne dökülen Göynük Nehri’nin bir koluna bakan bir ovada kurulmuştur.
Bingöl’ün genel özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Rakım 3.500 m.
Bingöl kışın soğuk mu?
Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar kışın yoğun kar yağışı şeklinde, ilkbahar ve sonbaharda ise genellikle yağmur şeklinde görülür. En düşük sıcaklık Ocak-Şubat aylarında, en yüksek sıcaklık ise Temmuz-Ağustos aylarında görülür (Anonim, 2006).
En dağlık bölge neresi?
Türkiye’nin en dağlık bölgesi genellikle Doğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir. Bu bölge yüksek dağlarla kaplıdır ve birçok yüksek zirveye ev sahipliği yapar. Türkiye’nin en soğuk bölgesi genellikle Doğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir.
Bingöl nasıl bir şehir?
Şehirde karasal iklim hakim olup yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Bingöl, yaylalarıyla yaz aylarında temiz hava keyfi vadediyor ve merkeze 25 km uzaklıktaki kayak merkeziyle Aralık ve Mart aylarında kış turizmi meraklılarına kapılarını açıyor.
Bingöl havası temiz mi?
Günümüz Hava Kalitesi – Bingöl, Bingöl Hava kalitesi yeterli kabul ediliyor ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmuyor.
Bingöl’ün yüzde kaçı Kürt?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Bingöl’ün adı neden Bingöl?
1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.
Bingöl neyi ile ünlü?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır, çorap gibi el sanatı ürünleriyle dikkat çekiyor.
Bingöl hangi mezheptendir?
Etnik aidiyet vurgusu, diğer toplumlara kıyasla ağırlıklı olarak Zaza olan Bingöl halkı arasında daha zayıftır. Nüfusun neredeyse tamamı Müslümandır, ancak mezhep ağırlıklı olarak Sünnilerden (Şafiiler)9 ve kısmen Alevilerden oluşmaktadır.
Bingöl Adaklı Kürt mü?
Ancak bunların çoğu Kürt kökenli değil… Mesela Karlova’da Kürtçe konuşulan dokuz köyün kökeni Zıkté ve Geylan’dır… Sancak’taki Yayladere, Kiğı, Adaklı gibi bazı köyler ve Kürtçe konuşulan kesim aslen Zazaların Alevi kolundan gelmektedir… Atalarının hangi kabilelerden geldiği bellidir.
Bingöl’ün iklimi nasıl?
Kuzeyden gelen nemli-soğuk hava kütlelerine maruz kalması ve yükseklik faktörü nedeniyle Bingöl ve çevresi yazları sıcak, kışları ise soğuktur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12 °C’dir.
Bingöl Dağları volkanik mi?
Bölgenin tanımı: Bingöl Dağları; Erzurum, Muş ve Bingöl illeri arasında yer alan, yüksekliği 3200 metreye kadar ulaşan volkanik bir dağdır. Güneyden bakıldığında bir sıradağ görünümünden dolayı bu ismi almıştır.
Bingöl’de ayı var mı?
İlde en yaygın av türleri sansar, kokarca, porsuk, tavşan, dağ keçisi, dağ koyunu, tilki, boz ayı, domuz, kurt, sincap ve kirpidir. Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir.
Bingöl’de göl var mı?
4. Bingöl-Solhan karayolu üzerinde.
Bingöl hangi şehirden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl nasıl oluşmuştur?
Bingöl il merkezi, denizden 1151 m. yükseklikte, Çapakçur Ovası’nın kuzeybatı köşesinde, Genç ilçesi yakınlarında Murat Nehri’ne dökülen Göynük Nehri’nin bir koluna bakan bir ovada, yüksek bir noktada kurulmuştur.
Bingöl’ün iklimi nedir?
İKLİM: Bingöl ve çevresi kuzeyden gelen nemli-soğuk hava kütlelerine maruz kalması ve yükseklik faktörü nedeniyle yazları sıcak, kışları soğuktur. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12 °C’dir.