İçeriğe geç

Kırşehirin Eski Ismi Ne

Kırşehir hangi soydan gelir?

Orta Asya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen 230 aşiret, 1500 boy ve 5800 topluluk olmak üzere yaklaşık 7230 Türkmen aşireti, klanı ve topluluğu vardır. Nevşehir ve Kırşehir bölgelerine yerleşen 450 büyük ve küçük Türkmen aşiretinden biri de Oğuzların Bozok koluna mensup olan Beydili aşiretidir.

Kırşehir hangi ilden ayrıldı?

20 Temmuz 1954 tarihli 6429 sayılı kanunla Nevşehir il, Kırşehir ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur Nevşehir’e bağlanmıştır. 1 Temmuz 1957’de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur.

Kırşehir’de kimler yaşamış?

Kırşehir, 14. yüzyılda Anadolu’daki Sufi zanaatkar örgütü “Ahîlik”in en önemli merkezlerinden biri olması nedeniyle önemli ölçüde gelişti. Ünlü Ahî Evren Kırşehir’e yerleşti, Mevlevi Tarikatı gelişti ve büyük Sufi ve Türk şairi Âşık Paşa burada yaşadı.

Kırşehir’i kim ilçe yaptı?

1954 parlamento seçimlerinde Kırşehir’den o ilde oyların %44’ünü alarak yeniden milletvekili seçildiğinde, Demokrat Parti hükümeti Kırşehir’i ilçe yaparak Nevşehir’e bağladı. Kırşehir üç yıl ilçe olarak kaldı. Bu dönemde hükümeti eleştirdi. Temmuz 1957’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Kırşehirlilere ne denir?

Kırşehir, Keskin ve Balâ bölgelerindeki abdallar hayatlarını müziğe adarlar. Balâ ve Keskin bölgelerinin kültürel havzası aynıdır. Bala ve Keskin’de genellikle halay oyunları oynanır.

Kırşehir’in adı neden Kırşehir?

Daha önce Makissos (Macissus) olarak bilinen şehir, İmparator I. Justinianus (527-568) döneminde yeniden kurulmuş ve Justinianopolis adını almıştır. Türkler, uçsuz bucaksız kırsalın ortasında yükselen bu şehre “kır kasabası” adını vermişlerdir. Zamanla, kırsal kasaba halk arasında “Kırşehir” olarak bilinir hale gelmiştir.

Kırşehir’in neyi meşhur?

Kaman cevizi. … Cemele biberi. … oniks taşı … Kırşehir Çullama … Kırşehir Höşmerim tatlısı

Kırşehir hangi beylik?

Selçuklular döneminde Kırşehir’e Gülşehir adı verilmiştir. 1243 yılında Kösedağ Muharebesi’nden sonra Moğollar Anadolu’ya tamamen hakim olmuşlardır.

Kırşehir Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

TÜİK verilerine göre 2021 yılında 7 ilçe, 10 belediye, bu belediyelere bağlı 68 mahalle ve merkez ilçe dahil 252 köy bulunmaktadır. Nüfus bakımından Türkiye’nin 69. büyük şehri, yüzölçümü bakımından ise 53. büyük şehridir.

Kırşehir hangi Türk boyuna mensuptur?

Köylüler Oğuzların Avşar aşiretine mensup olup Türkmen Alevileridir. Türkmen Alevilerinin çoğunluğu Avşar aşiretine mensuptur.

Kırşehirli halk ozanımız kimdir?

Türk halk şairi Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012; İzmir), Türkmen/Abdal kültür ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir.

Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?

Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’den sonra kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.

Atatürk Kırşehir’e ne zaman geldi?

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Heyet-i Temsiliye üyelerinin, 24 Aralık 1919’da, Milli Mücadele ruhunu tüm Anadolu’ya yaymak üzere Ankara’ya doğru yola çıktıkları Kırşehir’e varışlarının 103. yıl dönümü.

Kırşehir’in kaç tane köyü var?

Kırşehir İlçe Sayısı: 6 Belediye Sayısı: 10 Belde Sayısı: 3 Köy Sayısı: 252

Kırşehir’in tarihi eserleri nelerdir?

Kırşehir’de gezilecek yerler: Seyfe Gölü Kuş Cenneti. … Mucur Yeraltı Şehri. … 3. Cacabey Medresesi. … Japon Bahçesi. … Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi. … Neşet Ertaş Müzesi. … 7. Üçayak Kilisesi. … 8. Ahi Evran Camii ve Türbesi.Daha fazla makale…•25 Ekim 2023

Kırşehir Kürtleri nereden gelir?

Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.

Kırşehir’in hangi Türk boyu?

UYGURLAR: Kırşehir merkez Kaman ilçesi ve Karahıdır ilçesinde “Uygurlar” soyadını taşıyanlar: Akçakent ilçesi Korkorlu köyünde “Özbekler” soyadını taşıyanlar. KIPÇAKLAR-KUMANLAR: Kaman ilçesinin kurucu boylarından olan Kıpçak Türkleri, Türkmenlerle birleşmişlerdir.

Kırşehir Akpınar soyu nereden gelir?

Rivayete göre Antalya bölgesinden göç ederek ilçemizin Tek Höyük mevkiine yerleşen Yörük oğulları, Yozgat bölgesinden göç ederek ilçemizin Eldelekli köylerine yerleşen İmamoğulları aşireti gibi birkaç tanınmış ailenin ticaret ve akrabalık ilişkilerinin gelişmesi sonucu bugünkü Akpınar mevkiine yerleşmişlerdir.

Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?

Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’den sonra kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir