Abdest alırken ne diyorsun?
Peygamber (s.a.v.) abdest sırasında özel bir dua okumamıştır. Bu nedenle, güzel bir anlamı olsa bile, bu duaları abdest sırasında okumak gerekli değildir. Ancak, bunu okumakta bir sakınca yoktur. “(Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir ve ortağı yoktur.)
Abdest alırken ilk ne denir?
“Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilerek yüzüç kere yıkanılır. (Niyet elleri yıkarken de yapılabilir.)
Abdest almak nasıl olur?
Abdest, belirli organları suyla yıkamak ve bazılarını da ıslak ellerle meshetmek işlemidir. Abdestle ilgili olarak, Kur’an-ı Kerim şöyle der: “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi ve dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başlarınızı meshedin ve ayaklarınızı da bileklere kadar yıkayın.
Abdest almasak olur mu?
Dinimiz temizlenmeyi emretse bile, bu genel temizlik meşrudur. Dolayısıyla, temizlenme veya serinleme amacıyla yapılan yıkanma ve gusül abdest yerine geçmez.
Abdest alırken neler söylenir?
“Subhanakellahumme ve bihamdike eşhedu en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke lek ve enne Muhammeden abdüke ve resüluke” duası okunur. Sonra “İnna Enzelna” suresi okunurken bir, iki veya üç kez Bismillah söylenir. Abdest duaları ezberlenmeli midir? Abdest dualarını ezberleme zorunluluğu yoktur.
Abdest alırken konuşunca ne olur?
Abdest veya gusül sırasında konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak zaruret olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusle başlayan kişi ibadetine yoğunlaşmalı, dünyevi kaygılardan, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felah, 1/47).
Abdeste baslarken ne denir?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.
Abdest aldığımız yere ne denir?
Çeşme, genellikle cami avlusunun ortasında bulunan, etrafındaki musluklardan su akan ve ortasında çeşme bulunan kubbeli bir abdest yeridir. Ancak bazen tek sıra halinde de olabilir. Genellikle her camide bulunur. Çeşmenin ortasındaki havuz estetik bir kubbe örtüsüyle örtülüdür ve sütunlarla çevrilidir.
Kurana göre abdest nasıl alınır?
Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).
Abdest neyle başlar?
1. Önce kollar dirseklerin üstüne kadar sıvanır, sonra: “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” denilir ve “Euzu billahimineşşey-tanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” okunur. Bileklere kadar üç kere yıkanır.
Banyoda gusül abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Abdesti ne bozar?
İdrar, dışkı, meni, sperm veya kan gibi herhangi bir necaset, sıvı veya maddenin idrar ve dışkı yollarından ve vajinadan çıkması. 2. Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya diğer necis maddelerin çıkması. Ağızdan çıkan sıvı kan miktarı tükürükten fazla veya eşitse abdesti bozar.
Abdest yanlış alınırsa ne olur?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Büyük tuvalet varken abdest alınır mı?
Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Tuvaletten çıkıp abdest alınır mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Abdest alırken ne diye niyet edilir?
El-hamdü lillâhil-lezî ce’alelmâe tahûren ve ce’alel-islâme nuren. ABEST YAPARKEN NİYET NASIL EDİLİR? Önce kollar dirseklerin üstüne kadar sıvanır, sonra: “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya.” diyerek niyet edilir. Ve “Eûzu billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm” okunur.
Abdest alırken besmele nasıl çekilir?
ABDÜKTE NASIL YAPILIR? Abdest, “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” sözleriyle başlanır. Daha sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Euzü-Besmele çekilir.
Boy abdesti alırken ne söylenir?
Abdest almak isteyen kişi önce Besmele çekip, “Allah rızası için abdest almaya niyet ettim” demelidir. Ellerini bileklerine kadar yıkadıktan sonra avret yerlerini temizler. Daha sonra sağ elinin avucuyla ağzına üç defa su alır, her defasında ağzını gargara yapar gibi boğazına kadar çalkalar.
Abdest alırken önce niyet mi besmele mi?
Şafiî mezhebine göre, abdest ve gusülde niyet vacip olmakla birlikte, guslün başlangıcında Besmele çekmek sünnettir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, 1/166-167, 222; Ardebilî, el-Envâr, 1 /69-71).