İçeriğe geç

Tutuklama Kararını Kim Kaldırır

Tutuklama kararı nasıl kaldırılır?

Tutuklamaya karşı başvuru veya itiraz, kararı veren hâkime veya mahkemeye yapılır. Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme itirazı uygun görürse tutuklama kararını düzeltir, aksi halde itirazı incelemek üzere en geç üç gün içinde yetkili mercie gönderir (CMK m. 268, II).

Savcı tutuklamayı kaldırabilir mi?

Cumhuriyet savcısı, tutukluluğun artık gerekli olmadığını düşünürse sanığı kendi inisiyatifiyle serbest bırakabilir. Tutuklama emrine karşı yapılan itirazın sonuçları nelerdir? Mahkeme itirazı inceleyecek ve tutuklama emrini iptal edebilir veya tutukluluğun devamına karar verebilir.

Tutuklama kararına kim itiraz edebilir?

Tutuklamaya itiraz başvurusu, tutuklanan şüpheli veya sanığın avukatı tarafından da yapılabilir (CMK m. 261). Tutuklanan kişinin kanuni temsilcisi (babası, annesi veya varsa diğer kanuni temsilcisi) de tutuklama kararına itiraz edebilir (CMK m. 262/1).

Tutuklama kararı verildikten sonra ne olur?

Tutuklama emri çıkarıldıktan sonra sanık veya şüpheli sözlü olarak bilgilendirilir. Ayrıca kendisine emrin bir kopyası verilir. Bu, tutuklama işlemlerindeki ara kararlar için de geçerlidir.

Tutuklama kararını kimler geri alır?

Bu kapsamda Cumhuriyet savcısı, tutuklu şüpheli, sanık veya müdafii; soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında, tutuklama kararının kaldırılmasını ve tutuklu şüpheli veya sanığın serbest bırakılmasını yetkili adli merciden isteyebilir.

Yakalama kararı nasıl kaldırılır?

Tutuklama emri veya emri, itiraz hakkının kullanılmasıyla iptal edilebilir. İtiraz hakkının kullanılması sırasında, itirazı incelemekle görevli makam, tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir. Yetkili mahkeme, tutuklama emrinin iptali başvurusunun uygun olduğunu düşünürse, tutuklama emri iptal edilecektir.

Savcı hakimin kararını bozabilir mi?

Cumhuriyet savcısının mütalaası üzerine; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve bu konuda mütalaa verebilir.

Tutuklu nasıl tahliye edilir?

Bir tutuklu, mahkemenin tutuklama emrine dayanarak serbest bırakılmasına karar vermesi durumunda gözaltından serbest bırakılabilir. Başka bir deyişle, bir kişi tutuklandıysa, aynı konuda başka bir mahkemenin onu serbest bırakma kararının ardından hapishaneden serbest bırakılabilir. Bundan başka bir yol yok!17 Nisan 2024

Hangi suçlarda tutuklama olmaz?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu Madde 100/4: Beden dokunulmazlığının kasten ihlal edilmesi hâli hariç, yalnızca adli para cezasını gerektiren suçlar ile üst sınırı iki yılı geçmeyen suçlarda tutuklama kararı verilemez.

Tutuklama süresi ne kadardır?

Normal hapis cezası: Kişiler, yüksek ceza mahkemelerinin yetki alanına girmeyen suçlar için en fazla bir yıl hapis cezası alabilirler. Yargıtay’ın yetki alanına giren suçlar için, bir kişinin hapis cezası alabileceği en fazla süre iki yıldır. Uzatma süresi: Uzatma sürelerinde bazı farklılıklar vardır.

Tutuklamaya itiraz nereye yapılır 2024?

Tutuklama kararına karşı itiraz, kararı veren mahkemeye veya yetkili asliye ceza mahkemesine yapılabilir. Karar veren makam, kararını üç gün içinde değiştirmezse, itirazı incelemek üzere dosyayı yetkili makama gönderir. Bu yetkili makam, tutuklamanın devam edip etmeyeceğine karar verir.

Delil olmadan tutuklama olur mu?

Bir suçun işlendiğine dair güçlü bir şüphe olsa bile, tutuklama ancak kesin delil varsa yapılabilir. Güçlü bir şüphenin var olması için somut delile ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu adaletin yanlış uygulanmasını önleme girişimidir.

Savcı tutukluyu serbest bırakabilir mi?

CMK Madde 103 (2) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adlî kontrol veya tutuklamanın artık gerekli olmadığına karar verirse şüpheliyi resen serbest bırakır. Kovuşturma açılmasına yer olmadığına karar verilirse şüpheli serbest bırakılır.

Tedbir amaçlı tutuklama ne kadar sürer?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 102. maddesine göre, Yargıtay’ın görev alanına giren suçlar için hapis cezası altı aydır. Gerektiğinde bu süre dört ay daha uzatılabilir. Yani, isnat edilen suç Yargıtay’ın görev alanına girmiyorsa, hapis cezasının azami süresi on aydır.

Hangi hallerde tutuklama kararı verilir?

Tutuklama emirleri, kovuşturma veya soruşturmadan bağımsız olarak, hakimin uygun gördüğü durumlarda verilir. Ancak, savcının belirli koşullar altında bir kişi hakkında tutuklama emri çıkarmış olması, tutuklama emri çıkarılma hakkı doğurmaz.

Tutuklama en fazla ne kadar sürer?

Yargıtayın görevine girmeyen davalarda tutukluluk süresi altı ayı, Yargıtayın görevine giren davalarda ise bir yılı geçemez.

Tedbir amaçlı tutuklama ne kadar sürer?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 102. maddesine göre, Yargıtay’ın görev alanına giren suçlar için hapis cezası altı aydır. Gerektiğinde bu süre dört ay daha uzatılabilir. Yani, isnat edilen suç Yargıtay’ın görev alanına girmiyorsa, hapis cezasının azami süresi on aydır.

Hangi suçlarda tutuklama olmaz?

(4) (Değişik: -6352/96 md.) Kasten işlenenler ve bedensel dokunulmazlık hariç, yalnız para cezasını gerektiren suçlar ile hapis cezasının üst sınırı iki yılı geçmeyen suçlarda tutuklama kararı verilemez.

Tutuklama kararı sicile işler mi?

Adli kontrol tedbiri, kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla verilen bir ceza mahkumiyeti veya başka bir tür tespit değildir. Bu nedenle adli kontrol tedbiri ceza siciline kaydedilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir