İçeriğe geç

Çepniler Karadenize Nereden Geldi

Çepnilerin atası kimdir?

24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).

Giresun hangi Türk boyundan?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Rize Çepni mi?

Çepniler özellikle Rize ili ve bölgesinde yoğun nüfusludur. Rize ili ve bölgesinde sadece Türkçe konuşulmasının sebebi Çepnilerin yoğun yerleşim yeri olmasıdır.

Ordulular Çepni mi?

1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) Sancağı’na bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Karadenizliler Çepni mi?

Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Çepniler hangi ırktır?

Chepni koyunu; Literatürde Karayaka cinsinin bir alt türü olarak anılsa da Karayaka cinsi fenotipik olarak Çakrak tipinden farklıdır. Baş kısmı daha büyüktür. Chepni koyunlarının kulakları ve bacakları siyahtır.

Giresun soyu nereden gelir?

Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.

Giresun’un kökeni nedir?

Giresun ismi nereden geliyor? Sorunun cevabı şudur: Kirazın yurdu Giresun’dur. Bu nedenle şehir, o dönemde kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden adını almıştır.

Çepniler hangi dilleri konuşur?

Günümüzde Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) bulunmaktadır. Bu Çepni lehçesi Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin de olduğu unutulmamalıdır.

Çepniler yörük mü?

Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.

Samsun Çepni mi?

Samsun Çarşamba Samsun, Karadeniz bölgesinin en gelişmiş ve metropol şehri olmasına rağmen Çepni Türkmen kültürünün izlerini taşımaktadır. Samsun, ilçeleri ve birçok köyünde Çepni Türkmen kökenli insanlar bulunmaktadır ve ilin genel kültürünün ve konuşma tarzının Çepni halkından etkilendiği açıktır.

Fatsa Çepni mi?

Ordu’da Çepniler genel olarak Fatsa, Ünye, Ordu İl Merkezi, Çarşamba, Gülyalı, Aybastı, Mesudiye, Gülyalı, İkizce ve Gürgentepe ilçelerinde bulunmaktadır.

Ordulular aslen nereli?

Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.

Amasya Çepni mi?

Sinop kazasının bağlı olduğu Kastamonu sancağı ile Bolu, Çorum, Amasya, Tokat ve Canik sancaklarında toplam 31 adet Çepni adını taşıyan yer adı bulunmaktadır.

Çepni soyu nereden gelir?

Çepni kelimesi “düşmanla savaşan”, “yiğit”, “cesaretli”, “asi”, “cesaretli” anlamlarında kullanılır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu’da yaşayan Oğuz/Türkmen kabilelerinden biridir. Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak Sünni olmalarına rağmen Alevi grupları da vardır.

Çepni hangi millettir?

Oğuzların Çepni boyu hakkında genel bilgi (Oğuz Türkleri, Çepni, Çebni veya Çetmi olarak da bilinirler); -Çepni, Oğuz boylarından 24’ünün 21’incisinin adıdır. -Çepni adının geçtiği ilk yazılı metin, büyük Türk bilginlerinden Kaşgarlı Mahmud’un 1070 yılında yazdığı Divanü Lügati’t-Türk adlı eseridir.

Çepni Alevileri kimlerdir?

İl Çepni Alevileri, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli Alevilerdir.

Alucralılar Çepni mi?

I. Dünya Savaşı sırasında Alucra’da bir cephe oluşturulmuş ve cephe komutanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak, karargahını bugünkü Fevzi Çakmak ve Yeşilyurt köylerinin bulunduğu bölgeye kurmuştur. Kurbaba Dağı’ndaki Yeşilyurt köyü civarında bir şehitlik bulunmaktadır. Nüfusun neredeyse tamamı Türkmen/Çepni’dir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Atasözü Ve Deyimlerin Anlamları Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir